با سلام به همه همراهان مایکروالکامی ها. فناوری RFID امروزه بیشتر از هر زمان دیگری درحال توسعه و استفاده میباشد. موارد و کاربرد های زیادی از این تکنولوژی به وفور قابل مشاهده و بررسی است. برخی از کاربرد های این تکنولوژی در خانه های هوشمند، سیستم کنترل تردد، سرشماری دام و طیور و… میباشد. در این مطلب قصد دارم تکنولوژی RFID را معرفی و بررسی نمایم. پس با من تا انتهای مطلب همراه باشید. همچنین شما میتونید سایر مطالب من رو از این لینک مطالعه و بررسی کنید.
تکنولوژی RFID
کلمه RFID مخفف Radio Frequency Identification بوده و به معنی شناسایی از طریق امواج رادیویی است. سامانههای RFID از سیگنالهای الکترونیکی و الکترومغناطیسی برای خواندن و نوشتن دادهها بدون دخالت انسان بهره میگیرند و امکان شناسایی خودکار، ردیابی و مدیریت اشیاء، انسان و حیوانات را فراهم مینماید.
با توجه به طیف الکترومغناطیسی RF، سه دامنه فرکانس اصلی برای سامانههای RFID وجود دارد:
- فرکانس پایین (LF)
- فرکانس بالا (HF)
- فرکانس بسیاربالا (UHF)
عملکرد سیستم RFID وابسته به تگ های RFID (فرستنده و گیرنده های خودکار) و ریدرRFID است که برای برقراری ارتباط بین یکدیگر از امواج RF استفاده مینمایند.
تگ های RFID به اشیا یا افراد مورد نظری که قصد شناسایی و ردیابی آنها را داریم متصل میشوند و زمانی که در محدوده پوشش دهی ریدر RFID قرار میگیرند، میدان مغناطیسی تشعشع شده توسط آنتن RFID باعث فعال شدن آن ها میگردد. تگ های RFID به طور پیوسته شروع به ارسال داده میکنند و در نهایت این داده ها توسط ریدر RFID دریافت شده و توسط نرم افزار پردازش میشوند.
اجزای یک سیستم RFID
یک سیستم RFID از موارد زیر تشکیل شده است.
- ریدر یا خواننده یا کارتخوان ها RFID (Reader)
- تگ ها یا کارت های (Tag) RFID
- آنتن RFID
RFID ریدر
ریدر RFID که به خواننده RFID نیز شناخته میشود، قسمت اصلی هر سیستم RFID است. ریدر RFID با تگ های RFID ارتباط برقرار میکند و اطلاعات دریافت شده از تگ RFID را به نرمافزار انتقال میدهد. ریدر RFID انواع و کارکردهای گوناگونی دارد که در ادامه قابل مشاهده میباشند.
- ریدر ثابت یا ریدر فیکس RFID:
- ریدر دستی RFID:
- ریدر موبایلی RFID:
- ریدر رومیزی RFID:
برای اطلاعات بیشتر در مورد ریدر های RFID میتوایند برروی این لینک کلیک نمایید.
تگ RFID
تگ RFID یکی از اصلی ترین تجهیزات یک سیستم RFID است که به آن، لیبل RFID یا برچسب RFID نیز گفته میشود. مهم ترین وظیفه تگ RFID، اختصاص هویت منحصر به فرد به هر شی، انسان، ماشین یا هرچیز دیگری از طریق شناسه موجود در آن است.
تگ RFID از یک آنتن برای انتقال و دریافت سیگنالها از ریدر RFID و همچنین یک چیپ یا تراشه الکترونیکی برای ذخیره ی شناسه تگ و سایر اطلاعات تشکیل شده است.
انواع تگ های RFID
تگ های RFID بر اساس موارد زیر دستهبندی میشوند:
- پسیو/اکتیو
- محدوده فرکانس
- فرم فاکتور
- عوامل محیطی
- قابلیت تنظیم
- ویژگیها/کاربردهای خاص
- مواد مخصوص سطح
به دلیل تنوع بسیار بالای تگ های RFID، لازم است به هنگام انتخاب و خرید تگ RFID به پرسشهای زیر پاسخ دهیم:
- تگ RFID را میخواهیم روی چه سطحی قرار دهیم؟
- محدوده بازخوانی مطلوب چقدر است؟
- محدودیتهای اندازه تگ چه هستند؟
- شرایط محیطی از قبیل گرما، رطوبت، در معرض ضربه بودن و… چگونهاند؟
- روش چسباندن تگ چگونه است؟ (چسب، اپوکسی، پرچ، پیچ و…)
برای اطلاعات بیشتر در مورد تگ های RFID میتوایند برروی این لینک کلیک نمایید.
آنتن RFID
آنتن های RFID که از دیگر عناصر اصلی یک سیستم RFID هستند از ریدر RFID انرژی دریافت کرده و آن را به صورت امواج RF در محیط تحت پوشش انتشار میدهد. در واقع اگر ریدر RFID “مغز” یک سیستم RFID باشد، آنتن های RFID “بازو” هستند،. زیرا امواج RF را به برچسب های حاضر در محیط تحت پوشش منتقل می کنند و ارتباط بین تگ های RFID و ریدر RFID را برقرار میکنند.
انواع آنتن RFID
آنتن های RFID دارای انواع مختلفی هستند و انتخاب آنتن باید بر اساس شرایط محیطی و کاربرد مورد نظر باشد. آنتن RFID را میتوان به چند طریق زیر دستهبندی کرد.
از جمله برد محدوده قرائت:
- آنتن RFID برد کوتاه (Near-Field antenna)
- آنتن RFID برد بلند (Far-field antenna)
دسته بندی دیگر براساس نوع انتشار است که دو نوع از معمول ترین و پر استفاده ترین آنتن ها عبارتند از :
- آنتن انتشار خطی (Linear Polarization Antenna)
- آنتن انتشار دایره ای (Circular Polarized Antenna)
برای اطلاعات بیشتر در مورد آنتن های RFID میتوایند برروی این لینک کلیک نمایید.
مزایا و ریسک های استفاده از تکنولوژی FRID
برخی از مزایای استفاده از این تکنولوژی به شرح ذیل است:
- کاهش هزینهها (کاهش فعالیتهای دستی و افزایش سرعت)
- اتوماسیون (بدون توقف)
- کاهش خطا
- کنترل فرآیندهای غیر قابل رویت
- امکان به روز رسانی بر چسبها بدون دخالت دست
- امنیت
- یکپارچگی
- پیشگیری از جعل (خط تولید هوشمند)
علاوه بر مزایای ذکر شده، مانند سایر فناوری ها، RFID نیز در معرض تهدیدهای امنیتی است. در گذشته ریسک هایی مانند نبود استاندارد معتبر، هزینه راه اندازی بالا، تداخل با فلزات، عدم شناسایی در محیط های مایع و حائلهای فلزی وجود داشته اند که با پیشرفت های به وجود آمده در این تکنولوژی، راه حل حذف این ریسکها میسر شده است. استفاده از تجهیزات RFID در هر زمینه ای بسیار گسترده و کارآمد است.
نتیجه گیری
در این مطلب به توضیحات کلی و بررسی برخی از پارامتر های مهم در تکنولوژی RFID و انتخاب آن پرداخته سد. مطلب در باره چگونگی اجرا و مباحث امنیتی RFID زیاد و کامل میباشد. برای استفاده از راهکار های جدید و کاربردی RFID میتوانید از راهکار های تیم ساروین استفاده نمایید.
امیدوارم که این مطلب مورد رضایت شما قرار گرفته باشد. چنانچه در این خصوص سوال، نظر و یا اطلاعات و تجربه ای دارید، آن را از قسمت کامنت ها با ما در میان بگذارید تا در اسرع وقت پاسخ داده شود و از تجربیات و اطلاعات شما هم استفاده شود. همچنین ما را در پیج اینستاگرام مایکروالکام دنبال کنید.